Evenementen bij MAAT

Naar aanleiding van het 85-jarig jubileum van MAAT ben ik geïnterviewd door Anita Toes van CommPass. Dat leverde een leuke tekst op over twee evenementen, waarvan de Ladies Day de hoofdrol speelt, die ik heb mogen organiseren vanuit mijn rol als marketing- en communicatieadviseur bij dit Alblasserdamse transportbedrijf. Dit hoort dan ook thuis op mijn blog! Toch?

Ontstaan vanuit een grapje, maar met een absoluut positief effect: ladies day bij maat. Dimphi van amen is marketing- en communicatieadviseur bij maat en zag hoe dit spontane event een krachtig middel was om de interne awareness van het bedrijf te vergroten.

“Toen ik vijf jaar geleden voor MAAT ging werken, verbaasde ik me over hoe omvangrijk het bedrijf eigenlijk is. Ja, die rode vrachtwagens met gele letters, die zag ik overal rijden. Maar al die andere takken van sport binnen het logistieke terrein, daar had ik geen weet van. Met regelmaat spreek ik bezoekers die, net als ik destijds, verrast zijn over het brede karakter van het bedrijf.”

Trots
“Dat geldt deels ook voor de eigen medewerkers. In de achterliggende jaren is MAAT stelselmatig gegroeid. Overnames, uitbreidingen, nieuwe activiteiten … Door daarmee zo bezig te zijn, ga je haast voorbij aan het feit hoe mooi en bijzonder je bedrijf is. En dat je daar trots op mag zijn. Dat het je bijna ontgaat wat je werkelijk allemaal als logistiek dienstverlener te bieden hebt. En blijft daardoor de buitenwereld, zelfs de media en eigen medewerkers, vaak hangen in het concept wat zichtbaar is en hoe het ooit begon: transport.“

Ladies Day
Dimphi is ervan overtuigd dat interne awareness de bekendheid naar buiten verstevigd. “Voor mijn functie is het belangrijk dat ik alle afdelingen ken en begrijp. Dus kreeg ik een uitgebreide rondleiding. Een bedrijfsintroductie als deze was voor andere nieuwkomers niet gebruikelijk. Met HR heb ik dit gelijk opgepakt en een introductieweek geïntroduceerd. Nieuwe medewerkers zien en ontdekken nu direct waar MAAT allemaal voor staat. Tijdens mijn introductie vroeg chauffeur Gerben zich af of ik zelf al eens met een vrachtwagen had gereden. Niet dus. Ik werd vervolgens de chauffeursstoel op gedirigeerd, kreeg uitleg en moest het toen maar gewoon doen. Ik heb een klein rondje op het terrein gereden. Nou, dat was wel even een ding hoor! En ik begreep dat buiten de chauffeurs om vrijwel niemand van de medewerkers weet hoe het is om in een vrachtwagen te rijden. Laat staan partners.”

“Ik gaf Arjan Maat aan dat een Ladies Day dus wel op zijn plaats zou zijn. Arjans reactie: ‘Geweldig idee. Regel het maar!’ Met slechts een handjevol uitverkoren mannen voor de organisatie en het helpen op de dag, konden op Ladies Day alle vrouwelijke partners, moeders, zussen en vriendinnen diverse activiteiten doen: machines bedienen, rijden op vrachtwagen met en zonder trekker, pallets verrijden met een heftruck en werken met een manitoe, een verreiker. Groot succes.”

“Zo groot zelfs dat twee ‘ladies’ na dit event hun groot rijbewijs zijn gaan halen. Natuurlijk kwam direct de ‘wij willen ook’ reactie van overige medewerkers, familie en vrienden. Daarom organiseerden we tijdens het jaar van MAAT’s 85e verjaardag een open dag voor alle medewerkers en hun familie en vrienden.”

Saamhorigheid
Zo’n dag is niet alleen leuk en gezellig. Het heeft een enorm toegevoegde waarde. MAAT is een echt familiebedrijf en ook met 180 medewerkers wil je dat levend houden. Dat gaat alleen als je weet wat de ander doet, waar hij of zij vandaan komt. Maar ook: wie is je familie? Door elkaar te kennen, krijg je waardering voor elkaar. Leer je het bedrijf nog beter kennen. Kun je trots zijn op MAAT. Trots zijn op wat jij daar doet. Dat geeft saamhorigheid en maakt het bedrijf krachtig. En dat straal je ook uit naar buiten.”

Lees het volledig verslag op de website van MAAT.

Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.

Foto’s: Peter Lodder en Cees van der Wal en een aantal uit mijn privécollectie.