Ik heb niets te vertellen

Dat is het antwoord dat ik meestal krijg wanneer ik medewerkers vraag of ik een afspraak met hen in mag plannen voor een interview.

Ken je van die websites waar er stockfoto’s gebruikt worden van mensen die altijd breeduit glimlachend achter een computer zitten? Ook al zijn er tegenwoordig series gemaakt met mensen “meer van deze tijd”, echt authentiek komen ze niet over.

Dat is bijna altijd het eerste advies wat ik geef wanneer een opdrachtgever aan mij vraagt de website een nieuwe look te geven of in zijn geheel opnieuw op te bouwen. Zorg dat je visuals authentiek zijn, van je medewerkers én van je werkomgeving.

Online wil je toch ook uitstralen wat je offline bent. Anders krijg je een beetje het idee van een foute Tinder match. Je date heeft een foto van iemand anders online staan, waardoor je diegene bij de koffiebar zo voorbijloopt, omdat de verschijning in het echt niet lijkt op de foto van de datingapp.

Naast het gezicht op de foto wil je ook graag weten met wie je zaken doet of van wie jij je diensten of producten afneemt. Dit kan je doen door bij de profielfoto’s een quote te plaatsen die passend is of een paar steekwoorden toe te voegen die je collega prima omschrijven. Of je kiest er net als Ford Wensveen voor om dit in interview-vorm te doen. Zo leren de (potentiële) klanten de collega’s beter kennen en je hebt direct pakkende content voor op je online platformen. Persoonlijke content werkt altijd het beste om bezoekers te trekken.

Inmiddels heb ik al zeven interviews mogen afnemen en uitwerken. Het doel is dat iedereen aan het woord komt. Ik leg altijd uit dat ik geen journalist ben die op zoek is naar een belastende quote of alles wil weten van je privéleven. Natuurlijk heb ik een format uitgewerkt met de daarbijbehorende vragen. Maar je vertelt vooral aan mij wat je kwijt wilt en het interview gaat altijd eerst langs jou voordat het gepubliceerd zal worden. Het is belangrijk dat het jouw verhaal is geworden. Heb ik iets niet goed begrepen of heb je bij nader inzien iets vertelt wat je niet online terug wil lezen, dan pas ik het direct aan.

Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in mensen. Waarom doe je wat je doet en waarom doe je dat zo? Waar kom je vandaan? Wat is je achtergrond? Interviews afnemen is dan wel een onderdeel van mijn werk, maar ik vind het erg leuk om te mogen doen. Zo cliché, maar achter iedereen zit een verhaal. En wat het helemaal afmaakt is natuurlijk wanneer ze tevreden zijn over de uitwerking van dit verhaal, het trots delen via hun eigen social mediakanalen en hier leuke reacties op krijgen.

De verhalen zijn via de website van Ford Wensveen allemaal terug te lezen. De foto’s heb ik ook zelf gemaakt. Die maak ik altijd na het interview, dan is de spanning ervan af en krijg je de leukste beelden. Natuurlijk moet je ook gevoel hebben voor compositie, maar met de portretfunctie op mijn iPhone maak ik de mooiste plaatjes.

“Ik heb met plezier een aantal pagina’s onder het kopje contact en nieuws gelezen op de website. Hele leuke en persoonlijke content die met een fijne tone-of-voice geschreven is. Met name de ‘even voorstellen’ en de ‘klanten vertellen’ content, super leuk!”
Projectmanager online marketing Ford Nederland